Schab w sosie z pora, danie do kociołka


Czas letni u mnie wskoczył...

Szukamy sposobów na szybkie i łatwe dania, takie obiady w pół godziny. Dziś banalnie prosty w przygotowaniu schab, za to smak rewelacyjny.

Możecie go także przyrządzić w kociołku przez cały letni sezon.


Składniki dla 4 osób:

- 4 plastry schabu, ok 50 dag
- 2 pory razem z zieloną częścią
- 2 ceble
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
- olej

1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. 

2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z chlebem, kasza lub ziemniakami.





2 komentarze :