Leczo z oscypkiem do kociołka


Leczo ze smakiem wędzonego oscypka przeniesie Was bliżej gór. Poza tym nieco zagęści naszą zupę. Bardzo fajne danie do kociołka, bo szybko i prosto można je przygotować, wystarczy jeden gar, nóż, łyżka i deska do krojenia. Dla osób które lubią piknikować zupa idealna i bardzo sycąca. 

Składniki na garnek 6-7 litrów.

- 80 dag dobrej kiełbasy 
- 3 cebule
- 2 duże czerwone papryki
- 1 kg cukinii
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 3 wędzone oscypki
- smalec do smażenia, ok 4 łyżek
- sól
- pieprz




1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z pomidora wycinamy zieloną twardą część, a z cukinii usuwamy miękki miąższ z pestkami ( po pokrojeniu i wycięciu gniazd nasiennych ma zostać 1 kg cukinii ),  zostawiamy wierzchnią skórkę.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już wodą. Chwilę razem dusimy, łączymy z cukinią, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a pod sam koniec gotowania dokładamy pomidory.

3. Czas smażenia i duszenia trwa ok 30-40 minut, wykonanie całości łącznie z krojeniem trwa przeważnie ok. 60 minut.Na koniec gdy jest już gotowe ścieramy na tarce oscypki, mieszamy. Można również podając na talerze dodatkowo na wierzch każdemu zetrzeć trochę oscypka. Podajemy z pieczywem.


1 komentarz :

  1. Leczo to jedna z moich ulubionych potraw. Bardzo lubię ostro przyprawione z dużą ilością papryki i kiełbasy. Co Do dobrej kiełbaski to polecam linię z Zalasku od ZM Karol z Podlasia. Robiona tradycyjnymi metodami i dobrze przyprawiona. Można kupić w Delikatesach Centrum i Carefurze no i mają też opcje zakupu on line. https://zpm-karol.pl/product/kielbasa-swojska-z-zalasku/

    OdpowiedzUsuń